top of page
  • Writer's pictureMaja Mahovlić

Zašto je glupo izbjegavati javni nastup?

Updated: Aug 23, 2021

Ulazimo u treći tjedan izolacije, a prema neslužbenim informacijama, potrajat će dok se ponovo ne počnemo slobodno kretati i družiti.


Svejedno, problemi postoje. Primjerice, uslijed izolacije gospodarstvo trpi, a poduzetnici su u financijskim problemima. Zapravo, svi smo. Istovremeno, građani Zagreba i okolice pogođeni su potresom. Sve su to stresne situacije u kojima treba brzo i razumno djelovati, ali ponekad se stvari ne odvijaju po planu. Želite reagirati, ukazati na problem. Kako? Javnim nastupom, naravno.


Preko društvenih mreža do, recimo, medija


Društvene mreže praktičan su kanal jer omogućuju razmjenu mišljenja, povezivanje s ljudima koji se nalaze u sličnoj situaciji i, na kraju krajeva, pružaju osjećaj da smo učinili nešto samim time što smo napisali komentar ili udijelili savjet. Ima to svojih prednosti, ali daleko je od stvarnih pomaka koje u ovakvim trenutcima želimo vidjeti u praksi.


Kao novinarka po struci, često sam u kontaktu s kolegama koji rade u medijima. Priča je, manje više ista: postoje brojni problemi (pogotovo sada), ljudi su ogorčeni što mediji o tome ne govore dovoljno, a kada ih novinari zamole za izjavu, mnogi će odmahnuti rukom te i dalje odbijati ispričati svoju priču ili ukazati na problem koji ne pogađa samo njih.


Začaran je to krug u kojem su očekivanja velika, a malo se toga može napraviti: bez sugovornika, novinar nema priču. Bez priče, javnost ne može znati što se stvarno događa. Bez podrške javnosti, promjene su gotovo nemoguće. Kad bi barem netko mogao govoriti u naše ime…


A zašto ne bismo govorili sami?


Kroz seriju objava pokušat ćemo se upoznati s osnovama javnog nastupa. Potrudit ću se približiti vam javni nastup kroz teoriju i praktične primjere.


Zakoračite u slobodu izražavanja


Neopisivo je lijepo moći otvoreno govoriti o stvarima koje nas muče, sumnjama koje imamo ili pak o dobrim idejama kojima možemo potaknuti pozitivne promjene.


Strah od javnog nastupa nije ništa drugo nego strah od kritike ‘načina’ na koji smo iznijeli svoj stav. Korijen tog straha ne leži toliko u publici ili temi o kojoj govorimo koliko u nepoznavanju sebe u određenim situacijama.


No, krenimo ‘razbijati’ ovu temu korak po korak, tekst po tekst. Cilj je da ovladate vještinom koja će vam omogućiti da ukazujete na bitne stvari i sudjelujete u kreiranju rješenja (i) izvan okvira društvenih mreža. U tome je, zapravo, smisao. 




bottom of page